+31 (0)88 766 0400 info@onebizz.com

Dit was één van de vragen tijdens de vergadering van het Professional Accountants in Business (PAIB) Committee van IFAC eind maart.

Hierover bericht de NBA (Koninklijke Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants. Het PAIB Committee bestaat uit CFO’s, Board leden, allen lid van accountants organisaties van over de hele wereld.

‘Purpose’ van het Professional Accountants in Business (PAIB) Committee van IFAC is om ervoor te zorgen dat accountants in business relevant blijven en waarde toevoegen in een VUCA (volatililty, uncertainty, complexity, ambiguity) wereld. Dit door het samenwerken en van elkaar leren van accountants organisaties, CFO en Board Members vanuit heel de wereld.

De vergadering stond vooral in het teken van de wereldwijde digitale veranderingen en hoe accountants in business hier hun skills en competenties op aan moeten aanpassen. Rollen als ‘technology enabler’ en ‘story teller’ worden belangrijker ten koste van het zijn van een ‘transaction expert’.

De verwachting is dat de financiële functie in 2025 real time, meer en meer self-service en data gedreven wordt, dat transactieverwerking is geautomatiseerd en dat met veel minder medewerkers. De financiële functie verschuift naar decision support om juiste strategische beslissingen te nemen en onzekerheid te reduceren.

Accountants in business zijn van huis uit sterk gericht op het maken van rapportages, administratieve processen en interne controle, deze activiteiten boeten aan belang in. Technologie als blockchain, volgende generatie ERP systemen, Intelligent Automation drijven deze verandering. Er is dan ook een sterke behoefte aan financials met andersoortige opleidingen, denk hierbij aan data scientists en wiskundigen.

Om relevant te blijven en de uitdagingen aan te gaan, is een andere aanpak nodig dan accountants in business gewend zijn. Het werken met innovatieve concepten zoals labs kan bij deze transitie helpen. In een lab kan een situatie worden gecreëerd waarbij meerdere causale relaties worden onderkend, wordt gewerkt met een trial en error benadering, snelle prototype oplossingen met inzichten vanuit diverse stakeholder perspectieven.

De ontwikkelingen werden toegelicht aan de hand van cases over de financiële functie van organisaties uit Maleisië, Australië, Canada en Engeland en presentaties van adviesorganisaties.

De PAIB Committee vergadering van eind maart was een succes door de inspirerende tweedaagse opzet waarbij voldoende tijd was om theorie en praktijk met elkaar te verbinden. Vanuit de NBA waren aanwezig drs. Tine van de Werken RA, lid van het Committee en CFO Dűmmen Orange en drs. Marianne Nieuwenhuis RC, adviseur van het Committee en NBA hoofd Ledengroep Accountants in Business